• Turkish English German Russian
Steroid Satın Al Ve Anabolik Orjinal Steroid Sipariş Fiyatları

Kas Kasılması Nasıl Olur?

Kas Kasılması Nasıl Olur?

İskelet kası üç ayrı katmandan oluşur. Bunlar; Epimisyum (dış tabaka) perimisyum (fasikülleri çevreleyen orta tabaka) ve endomysiumdur (kas liflerini çevreleyen). Fasikül olarak da bilinen kas demeti, kas liflerini çevreler. Bir kas demeti (fasikül) içindeki her bir kas lifi, bir endomisyum bağ dokusu ile çevrilidir. İskelet hücresindeki uydu hücreleri, kas büyümesi ve onarımı için belirleyici bir işleve sahiptir (Wozniak ve ark. 2005).

Her bir kas lifi ayrıca, miyozin (kalın filamentler) ve kasılma proteini olarak bilinen aktin (ince filamentler) bir arada tutan, miyofibriller olarak bilinen ipliksi görünümlü protein ipliklerine sahiptir. Bir kasın kasılma yeteneği, kas yapısı, kesit alanı, lif uzunluğu ve kas içindeki liflerdir. Yaptığımız egzersizler ayrıca kas liflerinin kalınlığını ve kasılma gücünü arttırır.

Antrenman yaparken kaslarımızda nasıl bir mekanizmanın gerçekleştiğini sizlerle paylaşacağım.

Kasın kasılması, kasılabilen aktin ve miyozin filamentlerini içeren, kayan filaman teorisi olarak bilinen bir dizi mekanizmayı içerir. Her miyozini altı aktin filamenti çevreler. Miyozinin ayrıca aktine bağlanan küçük uzantıları vardır. MSS'den (Merkezi Sinir Sistemi) gelen bir uyarı kas hücresine ulaştığında, lifi uyarır ve aktin filamentleri miyozin çapraz köprüleriyle birleşerek kimyasal değişikliklere neden olur. Miyozin ve aktinin bağlanması sonucunda enerji üretilerek miyozinin aktine doğru çekilmesine neden olur ve bu çekme kasın kasılmasına ve kuvvet oluşturmasına neden olur. Dinlenme durumuna döner ve kasılma sona erer. Kas kasılması için optimum uzunluk, tüm çapraz köprüler maksimum gerilim oluşumunu yavaşlatmak için aktin ile birleştiğinden, kasın hareketsiz olduğu durumdur.

En yüksek kuvvet, yaklaşık 110-120 derecelik bir kasılma (dinlenme sırasında) eklem açısında meydana gelir. Kas uzunlukları kısaldıkça ve arttıkça güç azalır. Bunun nedeni, zaten kısaltılmış bir kastaki aktin ve miyozin filamanlarının büyük ölçüde üst üste binerek aktin filamentlerini çekmesidir. Daha küçük bir sayı, çapraz köprüyü açığa çıkarmasıdır. Kas dinlenmesinden daha uzun olduğunda, aktin lifleri çapraz köprülere katılmak ve kasın kasılmasına izin vermek için uzakta kalır.